Sök:

Sökresultat:

357 Uppsatser om Skollagen 4 kap. 4§ - Sida 1 av 24

Trygghet och studiero - En uppsats om skolans disciplinÀra regler i nya skollagen och hur de ska tillÀmpas i praktiken

Uppsatsen handlar om den nya skollagen som börjat gÀlla 2010-08-01. Syftet har varit att konstruera en lathund sÄ jag som lÀrare vet vad som gÀller angÄende trygghet och studiero i denna lag. I lathunden kan jag snabbt fÄ en överblick över vad lagen sÀger i olika disciplinÀra situationer och hur jag som lÀrare ska agera och nÀr rektor ska agera. Förutom att jag studerat den nya skollagen, dess tillkomst och innehÄll har jag Àven jÀmfört den med den gamla skollagen. För att analysera och vikta de olika juridiska dokumenten har jag anvÀnt mig av en rÀttsdogmatisk metod Ska den nya lagens intentioner uppnÄs krÀvs dock att de som arbetar inom skolan fÄr ordentlig kunskap om den nya lagens innehÄll. FörÀldrar och elever bör givetvis ocksÄ informeras.

Trygghet och ansvar som mÄl i skolan

Syftet med mitt examensarbete Àr att studera den nya skollagen och dess syfte gÀllande trygghet och arbetsro. Jag har utgÄtt frÄn regeringens beslut kring varför en ny skollag arbetades fram, och vilka behov regeringen ansÄg att en ny skollag skulle uppfylla. UtifrÄn detta beslut har jag sedan genom kvalitativa intervjuer studerat hur man som lÀrare arbetar med skollagen, samt hur kunskapen kring lagen faktiskt ser ut. Den nya skollagen har tre huvudkategorier; kunskap, valfrihet och trygghet, dÀr jag har fokuserat pÄ arbetet kring trygghet. Jag inleder mitt examensarbete med att förklara skollagen utifrÄn regeringens beslut.

FörÀldrar och stat : En utbildningsfilosofisk analys av den nya skollagen och Barnkonventionen

I uppsatsen analyseras remissförslaget till den nya skollagen (Ds 2009:25) samt Barnkonventionen med avsikt att formulera och jÀmföra hur förÀldrar och stat positioneras gÀllande barnets fostran. Analysen syftar till att belysa likheter och skillnader mellan de bÄda texterna. Detta sker utifrÄn ett diskursanalytiskt perspektiv dÀr subjektspositioner Àr ett nyckelbegrepp i analysen, samt med hjÀlp av politisk filosofi. Det filosofiska materialet Àr hÀmtat frÄn John Rawls, Alasdair MacIntyre samt nutida utbildningsforskning frÀmst representerat av Tomas Englund. De politiska filosofierna bidrar till utmejslandet av tre diskurser funna i den nya skollagen och Barnkonventionen.Dessa diskurser Àr de stödjande subjektens diskurs vilken Àr den dominerande diskursen i de bÄda texterna och i vilken barnet sjÀlvt ges ansvar för sin utveckling; denna diskurs ligger nÀra John Rawls politiska teorier.

LÀrarna och skollagen : - ur ett grÀsrotsperspektiv

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka lÀrares medvetenhet om den förÀndrade skollagen vad avser disciplinÀra och andra ÄtgÀrder och i vilken omfattning de upplever att den pÄverkar skolmiljön. För att kunna uppnÄ syftet med studien har tre frÄgor formulerats: för det första i vilken grad Àr lÀrare medvetna om vilka ÄtgÀrder som enligt lagen finns att tillgÄ och för det andra, i vilken omfattning tillÀmpar lÀrare de befogenheter de fÄtt genom den nya skollagen? Avslutningsvis stÀlls frÄgan om lÀrare upplever att den nya lagen bidragit till nÄgra förÀndringar i deras handlingsutrymme?  Undersökningen som ligger till grund för uppsatsens resultat baserades pÄ enkÀter som besvarades av trettiosex lÀrare vilka undervisar i grundskolans senare Är (7-9). Resultatet av undersökningen visar att lÀrare har begrÀnsade kunskaper om skollagen vad avser lÀrarens mandat att vidta disciplinÀra ÄtgÀrder mot elever. Det framkommer ocksÄ att lÀrare anvÀnder sig av disciplinÀra ÄtgÀrder för att stÀvja störningar i klassrumsmiljön och att en majoritet inte upplever att förÀndringen av skollagen har ökat lÀrarnas handlingsutrymme i klassrummet samtidigt som andra lÀrare anser att studiemiljön pÄverkats positivt till följd av lagens införande.

InrÀknad eller medrÀknad : Synen pÄ funktionsnedsÀttning. En jÀmförelse mellan den svenska och ungerska skollagen

Att behÀrska tvÄ sprÄk och tvÄ lÀnders syn pÄ pedagogik Àr en bra förutsÀttning om man vill undersöka och jÀmföra dessa tvÄ lÀnders syn pÄ barn med funktionsnedsÀttning. Syftet med föreliggande uppsats Àr dÀrmed att belysa hur skolans styrdokument i Sverige och i Ungern formulerar och beskriver barn med funktionsnedsÀttning. En del av syftet Àr ocksÄ att finna likheter och skillnader mellan det svenska och det ungerska styrdokumentet.Som material till ÀndamÄlet anvÀnds den nya svenska Skollagen (2010) och den ungerska Utbildningslagen (1993). Analysen genomfördes med analysverktyget diskursanalys dÀr jag har analyserat sprÄket som beskriver barn med funktionsnedsÀttning.Resultaten visar att bÄda skollagarna har en tydlig koppling till de gÀllande internationella dokumenten dÀr allas lika vÀrde poÀngteras. Den svenska Skollagen har dessutom en relationell och deltagande syn pÄ funktionsnedsÀttning medan den ungerska Utbildningslagen, som Àr 17 Är Àldre Àn den svenska lagen, betonar en kompensatorisk och individinriktad syn..

Skolbibliotekets funktion : En studie av fyra skolbibliotek 2013

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka och analysera vilken funktion skolbibliotek kan ha i skolorna 2013 i förhÄllande till skollagen och utifrÄn frÄgestÀllningar dÀr skolbiblioteket analyseras utifrÄn fyra omrÄden: rummet, medierna och informationssystemet, personalen samt eleverna. Metoderna som anvÀnds för att genomföra denna studie Àr kvalitativa. Det innebÀr att fyra varianter av skolbibliotek undersöktes genom samtalsintervjuer med skolbibliotekspersonal, enkÀtfrÄgor till elever i Ärskurs nio samt enkÀtfrÄgor till rektorerna pÄ de aktuella skolorna. Resultaten analyseras och jÀmförs i förhÄllande till hur ett skolbibliotek kan definieras. Resultaten visar att det Àr nÀr omrÄdena ovan Àr kompletta och sÀtts samman som skolbiblioteket fÄr den funktion som efterfrÄgas i skollagen.

Vad sÀger skollagen om det? : gymnasielÀrares medvetenhet om sina rÀttigheter enligt lag

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien Àr att undersöka om gymnasielÀrare Àr medvetna om sina rÀttigheter vad gÀller ÄtgÀrder som fÄr vidtas enligt skollagen (2010:800) frÄn 2011. Den syftar Àven till att undersöka var lÀrarna fÄtt information om skollagen frÄn.Hur medvetna Àr gymnasielÀrare om sina rÀttigheter enligt lag gÀllande ÄtgÀrder som fÄr vidtas om en elev stör studieron samt vad lÀrarens tillsynsplikt innebÀr?Har lÀrarna varit utsatta för hot och/eller vÄld samt hur medvetna Àr de om var de ska vÀnda sig om de kÀnner sig krÀnkta av en elev?Hur har lÀrarna fÄtt information om sina rÀttigheter och ÄtgÀrder enligt skollagen och kÀnner lÀrarna att de fÄtt tillrÀcklig kunskap om skollagen under sin högskoleutbildning?Metod: Studien Àr genomförd med en kvalitativ ansats, dÀr en halvstrukturerad intervju anvÀntssom datainsamlingsmetod. I studien deltog sex gymnasielÀrare frÄn tre olika skolor, vilka kontaktades via ett tillgÀnglighets- och snöbollsurval. En tematisk kategorisering skapadesutefter lÀrarnas svar kopplat till studiens teoretiska ramverk och anvÀndes som analysverktyg.

Att möta nyanlÀnda flyktingbarn: En kvalitativ studie med syfte att beskriva elevhÀlsans arbete med nyanlÀnda flyktingbarn i tre kommuner i Norrbotten

Detta Àr en studie jag genomfört i uppdrag för Kommunförbundet Norrbotten med syfte att beskriva elevhÀlsans arbete med nyanlÀnda flyktingbarn i förhÄllande till den nya skollagen gÀllande elevhÀlsa, i tre kommuner i Norrbotten. För att nÄ syftet med uppsatsen har följande frÄgestÀllning besvarats:- Upplever praktiskt verksamma inom elevhÀlsan att deras arbete med nyanlÀnda flyktingbarn lever upp till den nya skollagen gÀllande elevhÀlsa? Varför/varför inte?- Hur upplever praktiskt verksamma inom elevhÀlsan att deras arbete med nyanlÀnda flyktingbarn i dagslÀget fungerar?- Vilka resurser (ekonomi, personalbemanning, kompetens, vidareutbildning) har man att tillgÄ, upplever praktiskt verksamma dem som tillrÀckliga?Jag har anvÀnt mig av en kvalitativ metod och genomfört fem semistrukturerade intervjuer med personer som i parktiken arbetar inom elevhÀlsan, i kommunerna LuleÄ, Boden och Kalix. Resultatet har kopplats mot dels den nya skollagen gÀllande elevhÀlsa för eventuella bristande överenstÀmmelser samt mot teorier för implementering, för att förklara varför den nya skollagen inte realiserats inom verksamhetens arbete med nyanlÀnda flyktingbarn.Enligt min studie bör flertalet faktorer förbÀttras för att verksamheten ska kunna leva upp till den nya lagen. En kombination av flertalet ÄtgÀrder bör vidtas, dÀribland mer utbildning för praktiskt verksamma, en ökad möjlighet till att kunna driva fler förebyggande insatser, ett förbÀttrat samarbetet pÄ framförallt kommunal- och lÀnsnivÄ, ett upprÀttande av nationella direktiv för ett mer systematiskt arbete i hela landet samt utökad tid i arbetet för en mer likvÀrdig elevhÀlsa för samtliga nyanlÀnda flyktingbarn..

Skollagen eller budgeten? : Rektorers uppfattningar om styrdokumentens krav i relation till den tilldelade budgeten.

Skollagen Àr det regelverk som styr hur verksamheten i skolan ska vara utformad, den betonar bland annat alla elevers rÀtt till stöd och likvÀrdiga förutsÀttningar. Som skolans lokala huvudman ansvarar kommunerna för att utbildningen sker i samklang med lagar och förordningar. Forskning och rapporter har dock visat att det inte alltid Àr lÀtt att omsÀtta skollagens krav pÄ att alla elever ska fÄ stöd i en verklighet dÀr den kommunala budgeten ofta sÀtter ramarna och har tolkningsföretrÀde i verksamheten. Den hÀr studien undersökte hur rektorer uppfattade de skyldigheter de har enligt skollagen i relation till de ekonomiska medel de tilldelas av kommunen. Anledningen till att just rektorer valdes för undersökningen var att de har rollen som statens representant i skolan, och i den rollen ingÄr det att garantera att skollagen efterföljs.

Skolkuratorns hÀlsoförebyggande arbete för eleverna ? Som en del av elevhÀlsan.

SammanfattningDet hÀr arbetet handlar om skolkuratorernas arbetssituation frÄn skolkuratorers perspektiv, medbetoning pÄ den nya skollagen som tillkom 2011. Genom att anvÀnda humankapitalteorin, Àr tankenatt förklara behovet av skolkuratorer och hur arbetsplatsen psykosociala miljö pÄverkar kuratorerpositivt och negativt. Genom en kvantitativ enkÀtstudie som skolkuratorer inom tvÄ lÀn fick svara pÄ,kunde svaren analyseras och förstÄs i en vidare bild. Skolkuratorerna i studien kÀnner att de inte kanleva upp till skollagen och att det saknas ramar och förstÄelse över hus skolkuratorerna inomelevvÄrden ska arbeta hÀlsofrÀmjande och förebyggande med de psykosociala frÄgorna inom skolan..

Att kommunicera tillit : En studie av hur stödorganisationer kommunicerar för att skapa tillit hos barn och ungdomar

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien Àr att undersöka om gymnasielÀrare Àr medvetna om sina rÀttigheter vad gÀller ÄtgÀrder som fÄr vidtas enligt skollagen (2010:800) frÄn 2011. Den syftar Àven till att undersöka var lÀrarna fÄtt information om skollagen frÄn.Hur medvetna Àr gymnasielÀrare om sina rÀttigheter enligt lag gÀllande ÄtgÀrder som fÄr vidtas om en elev stör studieron samt vad lÀrarens tillsynsplikt innebÀr?Har lÀrarna varit utsatta för hot och/eller vÄld samt hur medvetna Àr de om var de ska vÀnda sig om de kÀnner sig krÀnkta av en elev?Hur har lÀrarna fÄtt information om sina rÀttigheter och ÄtgÀrder enligt skollagen och kÀnner lÀrarna att de fÄtt tillrÀcklig kunskap om skollagen under sin högskoleutbildning?Metod: Studien Àr genomförd med en kvalitativ ansats, dÀr en halvstrukturerad intervju anvÀntssom datainsamlingsmetod. I studien deltog sex gymnasielÀrare frÄn tre olika skolor, vilka kontaktades via ett tillgÀnglighets- och snöbollsurval. En tematisk kategorisering skapadesutefter lÀrarnas svar kopplat till studiens teoretiska ramverk och anvÀndes som analysverktyg.

?Det Àr vid nÀtverksmöten jag fÄr ny kunskap som bidrar till mitt arbete? : En studie av transmissionssynens begrÀnsningar vid strategisk kommunikation

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien Àr att undersöka om gymnasielÀrare Àr medvetna om sina rÀttigheter vad gÀller ÄtgÀrder som fÄr vidtas enligt skollagen (2010:800) frÄn 2011. Den syftar Àven till att undersöka var lÀrarna fÄtt information om skollagen frÄn.Hur medvetna Àr gymnasielÀrare om sina rÀttigheter enligt lag gÀllande ÄtgÀrder som fÄr vidtas om en elev stör studieron samt vad lÀrarens tillsynsplikt innebÀr?Har lÀrarna varit utsatta för hot och/eller vÄld samt hur medvetna Àr de om var de ska vÀnda sig om de kÀnner sig krÀnkta av en elev?Hur har lÀrarna fÄtt information om sina rÀttigheter och ÄtgÀrder enligt skollagen och kÀnner lÀrarna att de fÄtt tillrÀcklig kunskap om skollagen under sin högskoleutbildning?Metod: Studien Àr genomförd med en kvalitativ ansats, dÀr en halvstrukturerad intervju anvÀntssom datainsamlingsmetod. I studien deltog sex gymnasielÀrare frÄn tre olika skolor, vilka kontaktades via ett tillgÀnglighets- och snöbollsurval. En tematisk kategorisering skapadesutefter lÀrarnas svar kopplat till studiens teoretiska ramverk och anvÀndes som analysverktyg.

SÀrskilt stöd pÄ en grundskola : En studie om elevhÀlsans tolkning av och arbete med sÀrskilt stöd enligt Skollagen

The aim of the study was to understand how an elementary school interpreted and worked with the law Skollagen (SFS 2010:800) concerning special needs in school additionally in which way a neuropsychiatric diagnosis might interact with the interpretation. To answer the aim we used following research problems: How does the school define the term special needs and special resources itself? How does the school identify pupils with special needs and work with them? In which way does the neuropsychiatric diagnosis affect the interpretation of the law concerning special needs when it comes to deciding whether a pupil is in need of special recourses? Skollagen (SFS 2010:800) does not define special recourses and does not indicate how the school should use them. We were therefore interested in how an elementary school defined the term and decided to work with it. We based our study upon interviews with 6 respondents whom are central in the process of providing special resources for children in school.

Hemundervisning- ett alternativt val

VÄrt frÀmsta syfte med uppsatsen Àr att synliggöra hemundervisning som ett likvÀrdigt alternativ till skolundervisning och dÀrigenom ta reda pÄ om detta undervisningssÀtt Àr förenligt med dagens lagar, konventioner och lÀroplan. Vilka fördelar samt nackdelar finns det med hemundervisning utifrÄn aktuell forskning och vÄrt insamlade empiriska material? Vi har genom kvalitativa intervjuer undersökt hur undervisningssituationen ser ut för tre familjer som hemundervisar i Sverige. Vi har undersökt vilken forskning som ligger till grund för den nya Skollagen. Slutsatser vi har kommit fram till Àr att hemundervisning Àr ett fullgott alternativ till skolundervisning om tillrÀcklig kontroll av kvaliteten utförs.

Man kan sÀga vad man tycker, men det hjÀlper inte sÄ mycket...

Syftet med mitt arbete Àr att undersöka hur nÄgra grundskoleelever ser pÄ elevinflytande och sin egen möjlighet att pÄverka i skolan, samt hur denna möjlighet gestaltar sig. Genom kvalitativa intervjuer med Ätta elever frÄn tvÄ olika skolklasser i skolÄr sex pÄ en grundskola i Sverige, har jag undersökt vilken uppfattning eleverna har om elevinflytande. Resultatet visar att eleverna rÀknar med ett vÀldigt begrÀnsat inflytande i skolan. Min slutsats Àr att de inte har det inflytande som de verkligen har rÀtt till enligt Skollagen och Lpo94..

1 NĂ€sta sida ->